2018-03-02
Keletą metų iš eilės mūsų gimnazijos priešmokyklinio ugdymo grupė ir pradinių klasių mokiniai dalyvauja akcijoje „Vaikai — stiprūs kaip daigai“, kurią surengė Šalčininkų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Akcija vyko visą vasario mėn.
Šiais metais daiginom ne tik saulėgrąžų daigus bet ir liucernos, dobilų, ridikėlių, spindulinių pupuolių daigus.
Daigai – skanus ir labai naudingas maistas. Sėklai pradėjus augti ir daigui dar neatsiskyrus nuo sėklos, visos vertingiausios medžiagos koncentruojasi į daigus. Tai tikras, „gyvas“ maistas.
Skirtingų augalų daigai pasižymi ir skirtingomis savybėmis. Saulėgrąžų želmenyse gausu chlorofilo, natūralių vitaminų, lengvai įsisavinamų mikroelementų, fermentų. Šiose sėklose yra daug vitamino D, kuris stiprina nervų sistemą, padeda išlaikyti gerą regėjimą ir gerina odos būklę.
Ridikėlių daigai tai itin išraiškingo skonio daigai, kuriuose gausu vitaminų A, B1, B2, B3 ir C, taip pat kalcio, fosforo, geležies, natrio ir magnio. Lucernos daiguose gausu vitaminų C, A ir D, taip pat chlorofilo. Daigintos spindulinės pupuolės, turi lengvą riešutų prieskonį, yra naudingos kaip skaidulų, geležies, vitaminų B, C ir K šaltinis, šios mažosios pupelės itin mėgstamos vaikų.
Traškūs ir sultingi dobilai stiprina imunitetą, turi daug fitoestrogenų, taip pat vitaminų A, E, C. Tokie daigai tinka ir salotoms, ir sriuboms, ir kokteiliams, gražiai atrodo tokiais žalėsiais papuošti patiekalai.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė N. Šilkienė